جعبه سازی یکی از هنرهای پرطرفدار در این زمان می باشد. عموم مردم به دلیل زیبایی این کار، از ساخت جعبه و خرید جعبه های فانتزی استقبال می کنند . همین باعث شده است که این هنر طرفداران زیادی را به خود جذب نماید و تنوع زیادی را در این زمینه شاهد باشیم .
جعبه ممکن است از مواد بادوام مانند چوب یا فلز یا از مواد غیربادوام مانند مقوا ساخته شده باشد. جعبهها ممکن است بسیار کوچک یا بسیار بزرگ باشند. شکل آن ها متفاوت بوده و هرگاه بدون اشاره به شکل یا کاربرد خاصی از کلمه جعبه استفاده شود، منظور جعبه ای ست که مکعب مستطیل باشد. همچنین جعبهها ممکن است از نوع جعبه های مقوایی باشند یا ممکن است درب (باز شونده یا کشویی) داشته یا نداشته باشند.
جعبه های جیر از ابتدای کار تا آماده شدن نهایی مراحلی را طی می کنند که در این قسمت به این مراحل اشاره می شود.
1) تولید قطعات پلاستیکی:
برای تولید جعبه های جیر دو قطعه که یکی بدنه و دیگری درب جعبه است، باید ساخته شود. این قطعات بوسیله دستگاه تزریق پلاستیک یا دایکاست ساخته می شوند. برای این کار فرد باید ابتدا قالب هایی را که برای تولید قطعات جعبه موردنظر طراحی و ساخته شده، درون دستگاه جای گذاری کند. این قالب ها که دارای ویژگی های خاصی هستند، بایستی قبلاً تهیه شوند. سپس ماده اولیه ی تولید پلاستیک که معمولاً بصورت دانه های ریز است، درون محفظه مخصوص دستگاه ریخته می شود. پس از روشن شدن دستگاه، تا پایان ماده، بطور خودکار قطعات موردنظر تولید شده و درون مخزنی جمع می شوند.
2) پرداخت:
پس از تولید قطعات پلاستیکی، زائده ها و لبه های ناهموار آن ها با یک سوهان یا سمباده نرم هموار شده و از آسیب به پارچه و دست در هنگام تولید یا استفاده جلوگیری می کند.
3) لولاگذاری:
دو قطعه پلاستیکی بدنه و درب با یک قطعه فلزی لولا مانند که دارای خاصیت فنری است به یکدیگر متصل می شوند. خاصیت فنری به خاطر این است که وقتی درب جعبه باز یا بسته می شود، در همین حالت مانده و به راحتی حرکت نکند. این قطعه لولایی معمولاً به قطعات پلاستیکی چسبانده یا لحیم کاری می شود.
4) روسازی:
در این مرحله روی قسمت بیرونی قطعات یک لایه پارچه ای به جنس جیر کشیده می شود. در تولید این جعبه ها معمولاً از پارچه جیر به جای پارچه مخمل استفاده می گردد.
5) توسازی:
در طی مرحله توسازی فضای درونی جعبه به وسیله پارچه ای که معمولاً پارچه ساتن است پوشانده شده و لبه های پارچه نیز در درون جعبه چسبانده می شود. نیازی نیست که حتماً پارچه درون جعبه صاف باشد. استفاده از پارچه به مقدار بیشتر از فضای درون جعبه و جمع و چروک شدن پارچه در فضای داخلی جعبه، زیبایی جعبه را دوچندان می کند.
جعبه ی چوبی از بهترین بسته بندی هایی است که بشر در طول زمان از آن استفاده می کند. از مزیت های جعبه های چوبی می توان به مقاومت بالا و زیبایی و تنوع خاص این نوع بسته بندی اشاره کرد. این نوع بسته بندی در صنایع دستی مورد استفاده قرار می گیرد و جزو بسته بندی هایی است که در تمام صنایع جزو محبوب ترین بسته بندی هاست و این نوع بسته بندی باعث خاص شدن محصول و فروش خوب آن می شود .
- جعبه چوبی را باید متناسب با وزن کار ساخت یعنی اگر وزن کار بالاست باید از چوب های با ضخامت بالا استفاده کرد و ایراد چوب های ضخیم دراین است که از ظرافت کار می کاهد یعنی هر چقدر جعبه چوبی ظریف تر باشد کار زیباتر است. در تولید جعبه چوبی باید به این نکته توجه نمود.
- استفاده از یراق مناسب در تولید جعبه چوبی بسیار مهم است. باید متناسب با نوع جعبه چوبی، یراق موردنظر استفاده شود.
- برش و حکاکی روی جعبه های چوبی می تواند با استفاده از لیزرهای برش و حکاکی چوب انجام شود که نتیجه نهایی کیفیت و ظرافت بالاتری نسبت به روش های دیگرِ ساخت جعبه های چوبی خواهد داشت.
گردآورنده: آقای سید نصیر کتابی